نحوه تمیز کردن فر توکار
فر توکار نیز مانند اجاق گاز در فاصلههای معینی نیاز به تمیز شدن دارند. نحوه تمیز کردن فر توکار به برخی از عوامل بستگی دارد. برای مثال برخی فرهای توکار معمولی هستند و دارای لایه محافظ نمیباشند؛ بنابراین این فرها باید به صورت معمولی و دستی تمیز شوند. دسته دیگر از فرهای توکار دارای حالت تمیز کننده هستند که وقتی دما در داخل آنها بالا میرود مواد اضافه و چربیها از بین میروند.
دسته آخر از فرهای توکار دارای لعاب آسان تمیز شونده و لایه محافظ هستند که فر آلتون نیز بر روی خود از این لایه دارد و همین باعث میشود پاک کردن آلودگی از روی این فرها نسبت به بقیه مدل فرها آسانتر باشد. نحوه تمیز کردن فر توکار نیز دارای مراحلی است که باید رعایت شوند. مثلا قبل از شروع تمیزکاری باید دقت شود که فر به برق متصل نیست و همچنین تمامی لوازمی که داخل آن وجود دارند را باید خارج کنیم و تک به تک به تمیز کردن آنها بپردازیم.
چگونه سینی فر توکار را تمیز کنیم؟
از آنجایی که بخشهای جوجه گردان و همچنین سینی فر بخشهایی از فر توکار هستند که با غذای در حال پخت ارتباط مستقیم دارند، از این رو چربی غذاهای پخته شده اکثرا بر روی آنها باقی میماند. حتی ممکن است در داخل فر غذا بسوزد و درون سینی نیز لکههای سوختگی باقی بمانند. اگر مدت زمان بین دفعات تمیز کردن سینی فر طولانی باشد ممکن است ضخامت چربی موجود در درون آن از یک حدی بیشتر شود.
برای تمیز کردن سینی داخل انواع فر آشپزخانه نیز از روشهای زیادی میتوان استفاده کرد که بهترین و تاثیر گذارترین آنها استفاده از مخلوط سرکه و جوش شیرین است. در این روش ابتدا یک دور سینی را درون مخلوط صابون یا مایع ظرفشویی با آب قرار میدهیم و میگذاریم مدتی درون آن بماند. در صورت انجام دادن این کار از بین بردن لایه ضخیم چربی راحتتر خواهد بود. بعد از رد کردن مرحله اولیه سرکه و جوش شیرین رو درون سینی با هم مخلوط میکنیم.

ین ترکیب هم باعث میشود باقی ماندههای چربی از روی سینی پاک شوند و هم به براق شدن سینی کمک میکند. روش دیگری از تمیز کردن سینی با استفاده از آمونیاک صورت میگیرد. در این روش سینی فر را درون یک کیسه زباله قرار میدهیم و سپس نصف پیمانه آمونیاک روی آن میریزیم و اجازه میدهیم سینی حدود 24 ساعت درون آمونیاک بماند. روز بعد در محلی که تهویهی بیسار مناسبی دارد سینی را از درون کیسه زباله خارج میکنیم و سپس به وسیلهی یک اسکاچ یا اسفنج سینی را میشوییم و آبکشی میکنیم.
تمیز کردن توری فلزی فر
توری فلزی فر یا توری گریل وسیلهای است که در داخل فر از آن برای کباب کردن یا پختن انواع مواد غذایی استفاده میشود و به دلیل اینکه در معرض حرارت بالا قرار دارد بهتر است در ساخت آن از فلزی استفاده شود که هم در برابر گرما مقاومت بالایی داشته باشد و هم نچسب باشد تا در هنگام پخت مواد غذایی به آن نچسبند. برای تمیز کردن توری فلزی داخل فر ابتدا محلولی از آب و صابون یا مایع ظرفشویی تهیه میکنیم.
سپس تور فلزی را درون این محلول قرار میدهیم و به مدت 5 الی 10 دقیقه صبر میکنیم. در ادامه با استفاده از یک اسکاچ یا فرچه، توری فلزی را تمیز میکنیم. در صورتی که میزان آلودگی و چربی و مواد غذایی چسبیده بر روی توری فلزی به مدت طولانی بر روی آن بوده است میتوان از یک شوینده قویتر استفاده کرد.
تمیز کردن فضای داخلی فر
تمیز بودن فضای داخلی فر نیز از لازمههای تمیز کردن فر توکار است. به منظور این کار بهتر است تمامی قسمتهای داخلی فر که قابلیت جدا شدن دارند را جدا کرده و تمامی نواحی داخلی فر اعم از سقف، کف، قسمت داخلی محفظه و … را تمیز کنیم. همچنین تمیز کردن فضای داخلی فر توکار باعث میشود از وجود بوی بد درون فر جلوگیری شود و در دفعات بعدی آشپزی غذاها و کیک و نانهای پخت و پز شده درون فر بوی غذای دیگر یا بوی نامطبوع نداشته باشند.
به منظور از بین بردن بوی بد فر یک محلول آب و صابون یا مایع ظرفشویی تهیه میکنیم. سپس یک دستمال را توسط این محلول خیس کرده و تمام فضای داخلی فر را با آن تمیز میکنیم. بعد از این که تمامی قسمتهای داخلی فر را تمیز کردیم، فر را روشن میکنیم و دمای آنرا تا حدود 250 درجه سانتی گراد بالا میبریم و حدود 30 دقیقه صبر میکنیم. برای این که بوی ناخوشایند به وجود آمده از بین برود پنجرهها و همچنین هود آشپزخانه را روشن میکنیم.
در صورتی که بعد از انجام تمامی این مراحل دوباره فر دارای بوی بدی بود ترجیحا دوباره این فرایند را تکرار کنید تا زمانی که بوی ناخوشایند به طور کامل از بین رفته و دیگر بویی از فر خارج نشود. یکی از کارهایی که در پروسه تمیز کردن فر توکار نباید انجام شود تمیز کردن فر با نوشابه است. این مورد گزینه خوبی برای تمیز کردن فر توکار نیست و ممکن است به فر آسیب وارد کند.

تمیز کردن فضای داخلی فر با سرکه یا جوش شیرین
همانطور که گفتیم تمیز کردن فضای داخلی فر نیز از ملزومات پروسه تمیز کردن فر توکار است. این کار باعث میشود هنگام پخت و پز داخل فر، چربیهایی که از قبل داخل فر باقی مانده است دچار سوختگی نشده و بوی نامطبوع و بد ایجاد نشود و یا لکههای سخت به جای نماند. یکی از روشهای خوب و تاثیر گذار برای تمیز کردن فضای داخلی فر استفاده از سرکه و یا جوش شیرین است.
اگر میخواهید برای تمیز کردن فر توکار از ترکیب سرکه سفید و جوش شیرین استفاده کنید بهتر است سعی کنید از دستکش استفاده کنید چون ممکن است به دستانتان آسیب وارد شود. در ادامه از جوش شیرین و سرکه سفید به مقدار مناسب برمیداریم و مخلوطی غلیظ تهیه میکنیم. این مقدار اگر 2 به 1 باشد یعنی مثلا 2 قاشق از سرکه سفید و 1 قاشق از جوش شیرین، مخلوطی مناسب تهیه میشود.
سپس با استفاده از یک فرچه کوچک نرم یا مسواک نرم، این مخلوط را بر روی تمامی قسمتهای داخلی فر اعمال میکنیم. سپس باید کمی صبر کنیم تا مخلوط اثر گذاری خوبی بر روی سطوح داشته باشد. برای داشتن نتیجهای خوب بهتر است حدود 2 الی 3 ساعت صبر کنیم و در مرحله آخر از این پروسهی تمیز کردن فر توکار، با استفاده از یک پارچهی مرطوب تمامی سطوحی که مخلوط سرکه سفید و جوش شیرین را روی آنها اعمال کرده بودیم را پاک میکنیم.
تمیز کردن درب شیشهای فر
درب شیشهای فر توکار از جمله قسمتهایی است که مانند قسمتهای دیگر هنگام پخت و پز دچار آلودگی میشود و چربی بر روی آن مینشیند. از آنجایی که این قسمت بیشتر از دیگر بخشهای فر در معرض دید قرار دارد، پس تمیز بودن آن نیز ضروری است و در پروسه تمیز کردن فر توکار نیز مهم است. تمیز بودن درب شیشهای فر نقش به سزایی در زیبا و آراسته دیده شدن فر نیز تاثیر دارد.
به منظور تمیز کردن درب شیشهای ابتدا باید به این نکته توجه کنیم که به هیچ عنوان نباید از سیم ظرفشویی یا دیگر لوازم تیز برای تمیز کردن آن استفاده کنیم. چرا که لوازم تیز بر روی شیشهی درب فر خش میاندازند و باعث آسیب رسیدن به درب شیشهای فر و نامنظم دیده شدن آن میشوند. یکی از روشهایی که برای تمیز کردن درب شیشهای فر میتوان به کار برد، استفاده از محلول آب و سرکه سفید است.
به این صورت که ابتدا سرکه سفید و آب را به مقدارهای مساوی با هم ترکیب میکنیم و سپس با استفاده از اسکاچ نرم یا یک اسفنج سطح روی درب شیشهای را تمیز میکنیم. در ادامه با استفاده از یک دستمال مرطوب یک دور درب شیشهای فر را تمیز میکنیم. در آخر و در صورت تمایل میتوانید با استفاده از یک دستمال تمیز و شیشه پاک کن درب شیشهای را یک دور پاک کنید.
تمیز کردن بدنه فر توکار
تمیز کردن بدنه فر نیز بخشی از فرایند تمیز کردن فر توکار است. برای تمیز کردن بدنه نیز میتوان از ترکیبات مختلف استفاده کرد ولی باید دقت داشت که نباید از هر مادهای برای تمیز کردن بدنه استفاده کرد چون ممکن است به بدنه فر آسیب وارد کند. برای تمیز کردن بدنه قبل از هر چیزی باید دقت داشت که باید سیم برق فر را از پریز جدا کرد. در ادامه میتوان با یکی از روشهای گفته شده به تمیز کردن فر توکار پرداخت. استفاده از سرکه سفید برای تمیز کردن بدنه فر یکی از روشهای رایج است.
برای انجام این کار ابتدا مقداری سرکه سفید و آب را با هم مخلوط میکنیم و سپس به وسیله یک دستمال تمامی نواحی بدنه خارجی فر را میسابیم. در ادامه با استفاده از یک دستمال مرطوب دوباره سطوح را تمیز میکنیم. در آخر به وسیله دستمالی نخی که خشک است سطح بدنه فر توکار را خشک میکنیم.
روش دیگر نیز استفاده از محلول صابون با آب است. این محلول را نیز مانند محلول سرکه سفید با آب بر روی سطوح بدنه فر اعمال کرده و سپس به تمیز کردن فر توکار بپردازید. در هنگام تمیز کردن بدنه بهتر است دقت کنید که اگر قسمت دکمهها در فر توکار به جای دکمه ولومی لمسی باشد باید برای تمیز کردن آن قسمت دقت به خرج داد تا آسیبی وارد نشود.
بهترین روش های تمیز کردن فر توکار آشپزخانه
تمیز کردن فر توکار آشپزخانه میتواند با روشهای مختلفی صورت بگیرد. در زیر بهترین روشها برای تمیز کردن فر توکار آشپزخانه را معرفی میکنیم:
1. استفاده از محلول تمیز کننده
ابتدا فر را خاموش کرده و به اندازهای که امکان دارد سطح آن را پاک کنید. سپس از یک محلول تمیز کننده ملایم مانند آب و مایع ظرفشویی استفاده کنید. محلول را روی سطح فر پاشیده و بگذارید برای مدتی (معمولاً حدود ۱۵-۳۰ دقیقه) به آن نفوذ کند تا اجزای آلوده آسانتر جدا شوند.
2. پاک کردن با اسفنج نرم
پس از مدت مشخص، با استفاده از اسفنج نرم و مرطوب، سطح فر را تمیز کنید. از اسفنجهای آبکش استفاده نکنید، زیرا ممکن است سطح فر را خراش دهد.
3. پاک کردن قفسهها
قفسهها فر را از داخل خارج کرده و آنها را به دقت تمیز کنید. اگر قابل شستشو هستند، آنها را با آب و مایع ظرفشویی شستشو دهید و بگذارید خشک شوند.
4. پاک کردن دروازه و پنجرهها
دروازه و پنجره فر را نیز با محلول تمیز کننده تمیز کنید و سپس با اسفنج نرم و آب شستشو دهید.
5. پاک کردن درهای شیشهای
اگر درهای فر دارای پنجرههای شیشهای هستند، ابتدا آنها را با یک محلول ضد چربی تمیز کنید و سپس با یک پارچه نرم و شفاف پاک کنید تا نقاط چربی و اثرانگشتها را از روی شیشهها بردارید.
6. تمیز کردن دریچهها و دکمهها
دریچهها و دکمههای فر را با یک پارچه مرطوب پاک کنید تا از گرد و غبار و چربیهای موجود بر روی آنها خلاص شوید. همچنین، توجه داشته باشید که هر چه زودتر پس از استفاده از فر، آن را تمیز کنید تا جلوی تراکم چربی و آلودگیها را بگیرید و کار تمیز کردن آن سختتر نشود.